ma. okt 21st, 2019

Nettism

Gezondheid & Sport Uitgelicht

Niet trainen is erger voor je gezondheid dan roken, volgens expansieve nieuwe studie

2 min read

Het is algemeen bekend dat er veel voordelen zijn aan fitheid, maar een grote nieuwe studie heeft aangetoond dat het overslaan van de sportschool praktisch het ergste is dat je kunt doen voor je gezondheid.

In feite, de studie beweert niet oefenen kan schadelijker zijn voor uw gezondheid dan roken.

Nieuwe bevindingen, gepubliceerd op vrijdag in het tijdschrift JAMA Network Open, beschrijven hoe onderzoekers van de Cleveland Clinic 122.007 patiënten tussen 1991 en 2014 bestudeerden, waardoor ze werden getest op de loopband en later met sterftecijfers. Onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen een langer, gezonder leven en een hoge mate van lichaamsbeweging. In het rapport wordt gepleit voor professionals in de gezondheidszorg om patiënten aan te moedigen een robuuste fitnessroutine te bereiken en te behouden.

‘Cardiorespiratoire fitness is omgekeerd geassocieerd met langdurige mortaliteit zonder waargenomen bovengrens van voordeel’, zegt de studie. ‘Extreem hoge aerobe conditie was geassocieerd met de grootste overleving en werd geassocieerd met voordeel bij oudere patiënten en patiënten met hypertensie.’

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat een actieve levensstijl kan leiden tot een gezond leven, concludeert de studie dat een sedentaire levensstijl het equivalent is van het hebben van een ernstige ziekte en de eenvoudigste remedie oefening is.

  Dr. Wael Jaber, co-auteur van de studie, noemde de resultaten verrassend.

‘Ongeschikt zijn op een loopband of in een oefening stress test heeft een slechtere prognose, wat betreft de dood, dan hypertensief, diabetisch zijn of een huidige roker zijn,’ vertelde Jaber aan CNN. ‘We hebben nog nooit iets gezien dat zo duidelijk is en zo objectief als dit.’

In de studie werd ook gekeken naar het risico om overactief te zijn en kwam naar voren dat ‘ultra’ sporters geen hoger risico op overlijden lopen: het onderzoek kwam er steeds op neer dat hoe meer een persoon oefent, hoe lager zijn sterftecijfers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op Time.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *